佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

英國移民4個月KOL嘆:連食乜都冇自由 過來人揭移英8大生活問題

【英國/移民/適應】有移民英國4個月的KOL,最近在YouTube上載了一段影片,指自己移英4個月後,發現英國沒有想像中自由,連食飯都處處是制肘。影片引來了大量網民留,分享英國移民的不習慣之處。

KOL「Hong Kong Walker」,目前住在英國曼城,在網上拍片分享移民生活,指初到英國時一切都很新鮮,不過沒有想像中自由,直言「連喺商場拍嘢都唔得」。同時,連去餐廳食飯都沒甚麼選擇,「5鎊(約$49港元)一個快餐已經算平,在香港同樣價位都有大量選擇。」間接失去選擇自由。影片引出不少網民留言,指英國有不少大大小小的問題令人不適應,大至稅收,小至天氣都是問題。

评分

巴士来啦 + 1 舔共犬乱吠却没LP剪大马IC移民共匪国.

港民:

邊度都有問題架啦,最重要有民主自由空氣呼吸

返左祖國英國既仆街黃甴千萬唔好再諗住再返中國香港呢個無民主自由又極權既地方

评分

我嚟到英國真係做左二等公民!! 後悔移民嗎!? 但都唔想返香港做十等公民囉!!

叛国犯法坐牢肯定被人看不起, 真的是十等公民, 他没说错

评分

港民:

- 撐著呀千祈咪返香港就得英國咁好千祈咪返你哋口中極權香港呀

- 移咗民,可以自由撈飯,仲唔滿意

-香港有兩餸飯同燒味飯都是幾草野,高尚的bnoer不要回來吧。

- 有自由空氣咩都抵番啦。
黃屎食屎啦啦

- 你無本事咯,賣港班友都唔知生活得幾好。又讀名校,成班出哩又飲紅酒,笑得又燦爛

- 日日食fish & chip 唔開心咩

- 黃畜千祈咪L為躝返嚟, 而搵藉口.

- 又博點擊率, 垃圾走咗就唔好同香港比啦。  唔好返嚟就係了

-無錢唔好出街食嘢

- 陰國甘自由甘開放歡迎曱甴去 快d死過去拉

- 假的。自由空氣滿佈英國。這報導是有心人的謠言。所有未來英國的手足,唔好信。

- 佢地黃屍可以食屎,屎都係黃色

- 咪L返嚟呀
回流正契弟

- 我敢講BNOer十個有九個係香港都唔係煮開飯,手藝可想而知,由以前出街食做大爺轉變成自己亂七咁煮來充飢,根本就係生活質素大倒退

- 當初暴大裡面飯堂搞成點,有眼睇

- 千其唔好返香港,我會笑你

- 黃屎報喜不報憂,因果報應自己成班慢慢歎啦!

- 直言「連喺商場拍嘢都唔得」

黑暴期間市民影暴徒一樣唔得,仲要被搶手機兼圍毆

评分

Follow Us
继续吹!最低时薪16。。再吹。。等大英女王把他们通通扫出门!再说,谁不知道港人喜欢炒楼,在英国完全杜绝当然不习惯。马国在不跟大英帝国的房产政策,很快变成富人炒房穷人买单

评分

KFC996 + 5 我很赞同

The UK could be 2.6 million workers short by 2030
Labour shortages hitting the UK economy across transport, the NHS, hospitality and education will only increase, a study has predicted.

EVIE BREESE
14 Jan 2022

https://www.bigissue.com/news/em ... on-workers-in-2030/

英国正缺人用,可惜民猪人犬信徒的专长是帮人"装修", 抛汽油弹。。。。
不过这些特技却是西人传授的

评分

- 政府話三年後會取消呢班人香港身份   冇得個吹字呀

-  黃畜去咗陰國唔好回流香港

-民主解決唔到不如試下用愛去解決

好似愛可以發電

-你估喺台灣省咩

-呢啲咁嘅畜生係生

-定死都唔關我哋香港嘅事啦

-甲由天真啫

英國人或者會歡迎女甲由,男甲由?一野拍扁你啦

- 黃絲喺香港就也文也武,喺外國見到白人就成隻鵪鶉

评分

-  去外國是享受自由空氣,怎會包食!

- 曱甴抵死

-  黑暴期間啲YC話只要有民主,咩問題都可以解決㗎?

- 冇自由嘅香港,快D禁咗呢D文章。
唔係一陣D人唔願走,走咗又死返黎點算。
禁....禁....禁

-小,你條花街一定講大話!英國一定乜都好乜都自由,可以有反政府自由,可以有圍毆他人殺人放火既自由,你呃狗吾到我地班曱甴手足既!

-黃畜唔係話自由大於一齊咩?

-黃畜話齋
英國有自由嘅空氣
盡情吸多啲空氣喇
第二度吸唔到

-唔好側側膊死返黎

-政府快啲取消佢地身份證啦。班仆街帶晒風向要爬番香港

在英国好好学习西式自由平等吧

dalap 发表于 10-5-2022 10:30 AM
在英国好好学习西式自由平等吧

西式的自由总好过中式的不自由!不信问看鬼叫的上海人!

搞不好上海鬼叫的好多是蛙蛙,我就看过有人说自己在上海没饭吃饿死,一看IP...

蛙们太喜欢幸灾乐祸了,你看现在上海疫情好转,呆弯步步高升,人家中国大陆都没像蛙那种恶毒言论
蛙都不知道什么是羞愧

港民:
點解唔上街抗議,要求當地政府馬上解決問題?

MWYO 青年辦公室訪17位移英青年
近日本港赴英航班復飛,機場離別場面再現。由青年發展委員會副主席劉鳴煒創立的青年民間智庫組織MWYO青年辦公室於2月28日至3月22日期間訪問17名過去兩年內由香港移居英國的青年,了解他們在英國的生活情況,當中有隻身赴英、攜同父母和子女、升學或進修等青年。

移居倫敦青年為慳車錢培養出步行習慣

受訪的青年大多表示,天氣及交通是兩大需要適應的範疇。一名居住在倫敦的青年表示因交通費高昂,平常上班或外出均會乘搭車費較便宜的巴士;另一名青年亦稱已培養步行的習慣。而尋找住屋亦是另一問題,有受訪者指雖然僅一星期就找到居住地方,但曾遇到地產經紀失約、貨不對辦等問題。

找裝修、倉務等散工較易 人工只是最低工資
在尋找工作方面,多名受訪青年認為較困難。一名在港任職媒體行業的受訪者赴英後改為從事零售業,他認為要在英國找到一份散工,例如裝修、倉務等是很容易,但人工只是最低工資,而找長工是較困難的。

另一位在香港於非牟利機構任職的青年回想,來英後曾當百貨公司售貨員。他同樣指出在英國找工作有難度,亦認為需要碰運氣。至於一名在港從事工程顧問的受訪者為尋找工作一個多月,就找到老本行的工作感到慶幸。然而,不少受訪者表示尚未找到工作,或未打算找工作。