佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: leekian

周星驰经典对白大收集

007:噢,呶。我这回接受国家这个任务,也是有备而来。(打开皮箱)呶,你看到我手上拿的这个东西了吧,表面上看它是一个大哥大电话,但是你看这里有一层金属网膜,实际上,(按一个钮)它是一个刮胡刀(安然刮胡子),这样在执行任务的时候,也可以神不知鬼不觉地刮胡子。(又拿出一个刮胡刀)至于这个表面上看是一个刮胡刀,其实呢,(脱下帽子,摇着)它是一个吹风机。

阿琴:那你还有一个吹风机呢?

007:这不过是他表面上的掩饰,我告诉你,它还是刮胡刀。---你现在服气了吧?

阿琴:怪不得你那么酷?

007:大家都这么说。

阿琴:万一吹风机不见了,你就不知道该怎么办?

007:(一耸肩)难不倒我,我并非浪得虚名。就像这个鞋子一样,它也是个吹风机。(吹风,梳头)你要知道,作为一个情报员,外表很重要。哎呀,对不起,你有没有电池,我的鞋子没电了。

阿琴:没有。

007:算了,不管它,待会再弄吧。

<国产零零漆>

不怕告诉你,我从BB仔的时候就已经见过飞碟,即世人所说的UFO,不明飞行物体你懂不懂?4岁那年我又见过传说中的尼斯湖水怪,又同喜玛拉雅山的大脚怪聊过天猜过泉,再加上我从小到大天天早上都玩过山车,晚上呢就玩海盗船,也都会早上玩海盗船,晚上玩过山车,黄昏再玩多次海盗船都试过呀我告诉你

<回魂夜>

车文杰:什么叫洞房?
    车文晶:这是个有关生理的问题。首先男女双方都处于一个非常兴奋的状态,
双方经过一阵前奏之后,男方就会将他的那一根......
    围观者:那一根啊?
    车文晶:那一根裤腰带松开!然后呢他会再将新娘的那一块.......
    围观者:那一块什么?
    车文晶:那一块红头盖掀开!然后他们就.......
    围观者:就怎么样了?
    车文晶:......就开始入洞房!
    围观者:说的都是废话!(嘘声)

<整蛊专家>

除暴安良是我們作市民的責任,行善積德是我本人的興趣,
所以扶老太太過馬路我每個星期都做一次,
如果是碰到國定假日的話,我還做兩、三次呢!<破壞之王>

上海灘賭聖

黑衣人    : 暗號! 暗號!
啊爺(達叔): 咩暗號啊
黑衣人    :我來問你 :床前明月光 ,疑是地上霜 ,舉頭望明月 ,下一句系咩 ?
星        :系人都知啦 ,係低頭思故鄉
黑衣人    :錯, 系london bridge falling down
星,啊爺   :呷 爭gam遠

<大内密探零零发>
病人:大夫,我。。。
零零发:开剂药过你食好吗??
病人:咪咁心急咋,听我讲埋我有乜嘢唔妥先啦!
零零发:乜嘢唔妥都係开剂药,冇第二条路行o架啦。拿药,俾钱!送客!
病人:大夫,我一场来到,你俾我讲埋我有乜嘢唔妥先啦,拍硬挡啦俾我讲埋先啦!
零零发:我俾你讲,一路行返屋企一路讲啊,到咗屋企都未讲完就由头再讲多次添啊,下一位!

Follow Us
<大内密探零零发>
刘以达:(女人声)大夫!!
周星驰:你扮女人已经够了,仲想扮埋女人声想谋杀吗??
刘以达:身为保龙一族的情报人员,係好应该好隐密咁样隐藏身份,做足D好!(女人声)大夫。。我係咪有咗o者?
周星驰:係呀,食咗这包药落咗佢啦,仲有乜嘢拉拉声讲埋啦!
刘以达:(女人声)佛印话。。
周星驰:唔好再扮女人声啦!!
刘以达:佛印话。。。
周星驰:"训"返低唔好俾我望到你嗰样啦!
刘以达:佛印话,有重要任务,叫你即刻返秘密基地。
周星驰:早讲喇嘛!!

<鹿鼎记>
公主:啊。。不如你扮龟啦!
小宝:Ei,你叫我扮乜都得,但係我唔会扮龟o既!
公主:点解啊?
小宝:匿个係我原则嚟!
公主:咁好啦!你唔扮龟就要俾我打!
小宝:好喇,我扮龟!

<情圣>
虽然你係蠢、低B、ngong居、发型又老土、着衫不知所谓、仲要冇波冇身材、但係我念在你几够疆吓,嗰鼻又几高,俾你跟我学下嘢啦!

<家有喜事>
常  欢:荷里玉小姐,介唔介意望住我双眼?
荷里玉:咁又点哩?
常  欢:似边嗰?
荷里玉:ET
常  欢:多谢,但係可唔可以睇真D,睇下发现到D乜嘢?
荷里玉:好大嗰眼袋。
常  欢:啊哈哈。。最近的确夜睡咗D。。但係可唔可以再仔细D睇下,睇下里面。。
荷里玉:咦!!好大笃眼屎啊!
常  欢:哈哈。。对不起。。匿排比较燥热咗D。。乜你唔觉得,我o既眼神好似汤告鲁斯吗?
荷里玉:妖!

passerbyD 该用户已被删除
功夫预告片:

“四眼仔,我认得你!”
“看来哩位先生对戴眼镜的人士有好大成见噢”

“江湖规矩,只抽只!哪那哪,唔好念住犯规啊!”

<赌圣>
(话说三叔和龙九被赌场的守卫拦住,阿星上前解围)
阿星:佢地係我D朋友。
守卫:咁你係边嗰?
阿星:我係你老细D朋友。
守卫:你识我老细吗?
阿星:你老细係我D朋友。
守卫:我。。你。。我。。
阿星:清楚??
(于是他们顺利进了赌场)

<情圣>
兰姐:名垂千古,就靠匿一剂,靓仔,你唔好怪我,係你自己唔好彩!

周润发:流芳百世都係靠匿铺,匿次,唔使惊嗰靓仔唔俾钱。

程胜:有咗匿D相,我匿个计划简直就是天衣无缝。一个钟头之后,如果未见我出来呢,你就入来搞破坏。。
毛舜筠:搞破坏我至叻了!!
程胜:扬名立万都係靠匿铺。。

合:今次我要话俾全世界人知,乜嘢先为之食脑!!

<西游记之仙覆奇缘>
孙悟空:晶晶。。晶晶。。
小贼:大佬,唔知佢想蒸乜嘢哩?
菩提子:多事啦你!

孙悟空:点解又带我返嚟匿个洞?
菩提子:冇人带你嚟,係你晕咗迷迷糊糊带我地嚟o既。。头先你晕咗嗰阵,有一个名叫晶晶o既,你叫了88次。。
孙悟空:晶晶係我娘子。
菩提子:哦。。仲有一个名叫紫霞o既,你叫了784次。。(面向镜头)784次,阿紫霞一定争你好多钱!!

九品芝麻官

“eh~!埋走!”
跳~!!!
“?。。。湫!高手嚄~!”

<大内密探零零发>
零零发:匿种武器唯一的缺点就係在爆炸o既时候嘴入边会产生高温,所以佛印o既嘴一定要经过特别训练,譬如话在最辣口o既时候食嗰D灌汤饺或者小笼包,又或者饮滚汤o既时候一啖过唔好摊!佛印o既嘴而家已经可以抵受到100度o既高温,讲起上嚟,佢食翅都食都食得快过人,可以食多两碗,之不过咁,各位小朋友你地千企唔好乱咁学啊!
(爆炸)
佛印:成唔成功啊?
零零发:仲争D。
佛印:我嘴仿佛好似冇咗咁o既?
零零发:好大块啊!
佛印:有几大块啊?
零零发:好大块啊你放心喇!差唔多仲争少少o者,如果俾多D时间我加以改良o既话应该可以。。。
皇上:收声!!!!!!!

<家有喜事97>
GIGI:死啦,争人成百万咁多喇!
老恭:听日拿到钱嘛还咯!
GIGI:但係你俾人影咗写真添啊!
老恭:冲出来唔靓嘛影过咯!

<西游记之仙覆奇缘>
(至尊宝睡醒后)
至尊宝:出来啦菩提子。
菩提子:我咁做唔係监视你,而係想了解一下人与人之间o既一D微妙o既关系。
至尊宝:算喇你,贼来o者,咪学人研究嘢喇!
菩提子:贼都有好学o既。紫霞在你心目中係一个感叹号,或者係一个句号?你心入边係唔係充满问号呢?
至尊宝:紫霞只不过是一个我识得o既人,我以前曾经讲过一个大话呃佢,而家嗰心有多少内疚咁解o者。。我越来越讨厌佢,我听日结婚啦想点o者而家??
菩提子:当你发现你爱上一个你讨厌o既人,匿段感情先至係最拿胆!
至尊宝:我又点会爱上一个我讨厌o既人??你俾嗰理由我啊唔该!
菩提子:爱一个人需要理由吗?
至尊宝:唔使o既咩?
菩提子:要o既咩?
菩提子:嘿,我同你研究下o者嘛!唔使咁激动!乜要o既咩?

嗨。。大伙儿帮忙想一想啊!! 我有点撑不住了。。

整蛊专家

华仔:“你着鞋唔着袜。。。”
星仔:“。。。大方兼老实!”
华仔:“你头发似堆草。。。”
星仔:“。。唔晒去飞发铺!”
华仔:“你行路似只猫。。。”
星仔:“。。唔会打大交咯!”
华仔:“你讲野一垢垢嚄。。”
星仔:“似足我地老豆。。!”