佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: leekian

周星驰经典对白大收集

<赌侠>
星:"逝去感情如何流得住?半点痴情留来殊不易。更多凄凄惨惨的故事,我不知道。。ham家产!!"
晶:你叫我啊?
星:系啊!早晨!

<白面包青天>
荒唐镜:大。。
包龙星:大么野大??
荒唐镜:我嗌大人者。
包龙星:人么野人??
荒唐镜:大人嗌得唔岩啊?
包龙星:嗌就得,啤就唔得!
荒唐镜:我啤么野啤?
包龙星:你啤我都啤!
荒唐镜:你唔啤我点知我啤你?
包龙星:我大人啤你贱人得,你贱人啤我大人唔得!
荒唐镜:吓?我堂堂一个举人你叫我贱人?我要告上朝廷!
包龙星:贱人!贱人!贱人!
常昆:包大人,他话晒都系朝廷钦。。
包龙星:钦你老母!
常昆:你不可以在公堂之上。。
包龙星:公你老母!
尚书大人:大人,唔使用老母用到甘尽吓话?
包龙星:尽你老母的老母!!!

逃学威龙1
达:哇..他以前的夺命交剪脚可以一个打二十个嘎...
星:打二十个飞机就得!!!

零零漆:拿你命三千!!!!

<国产凌凌漆>
文西:我在这里从事研究工作。
队长:研究什么?
文西:俾人研究!

<大内密探零零发>
发:我发现将木碳、硝石、硫磺,摆在一个狭窄的空间里头,譬如。。我地的口。。然之后再加粒钢珠在面。。若然我将他里面引爆的时候,固体变成气体,气体产生强大的力量将粒钢珠逼出来,威力足可断石分金,铁布衫当场就变成一件底衫。。

[ Last edited by 明明知道相思苦 on 18-11-2004 at 08:50 AM ]

Follow Us
<大内密探零零发>
妓客A:排队啦!咪持住自己又靓仔又有才华,以为唔使排队得架!
阿发: 有才华你都睇到?
妓客B:我仲睇得出你的人好真,又有爱心,做朋友真系一流。
阿发: 死火啦!甘都俾你睇穿晒,呐请食饭点都要架啦!
妓客A、妓客B:梗系要啦!排队啦!!!

<家有喜事>
常欢:女人哩,就好似这只荷包蛋甘。。哩拿跳紧绳啊。。媾完,要即刻食。。(吃蛋)。。食得哩,就唔好塞!
常骚:唔使负责任的呵?
常欢:哈。。媾女其实唔系讲负责任,系讲战术,就好似打仗甘,我
Win就Win硬,但是决不能收留任何战俘。

<西游记>
拿我在你后边掩护你!

http://users.cjb.net/madox/tv.doc
全都是经典对白!

<情圣>
周润发:你究竟是边个?
程  胜:江湖险恶,我从来都不轻易留低我的真姓名。。
周润发:你既然唔肯留低姓名,就留低人头啦!
程  胜:我一生孤独,唯一相依为命的,就只有这个人头,你想拿它走,怕扯都唔系甘易啵!
周润发:好,系你逼我出手的,我要用你的鲜血,染红这片大海!
程  胜:我一生漂泊,就仿如汪洋里头的一叶孤舟,早已将生死置诸度外。
周润发:好,既然系甘,就等你领教下,我无坚不催杀人于无形的太极拳啦!
(程胜忽然在他后面打了他的头一下。。)
程  胜:太极拳,太你老豆!!

<国产零零漆>
达文西:这只不是普通的电筒, 是一只太阳能的电筒, 在有灯的时候它会着, 在无灯的时候它是不会着的!
零零漆:有没有可能无灯的时候着leh?
达文西:问得好!只要拿着另一个电筒照着它,它就会着了!

<回魂夜>
卢SIR:你快D教我地点样捉鬼啦!
LEON: 捉鬼用保鲜纸,打鬼用朱古力!
卢SIR:咳。。。(濒临气死)
LEON: 因为保鲜纸含有一种硝酸氧化硫哩,系可以将鬼的能量分子包住。。
卢SIR:咳咳。。。。(快支持不住)
LEON: 朱古力含有牛奶,鬼怕牛的嘛。。所以帮阎罗王打工那札都系牛头多过马面。。
卢SIR:啊。。浦!!!(喷血)

<西游记之月光宝盒>
帮主:边个?
菩提老祖:哦,我咪你带返来嗰楸菩提子咯!
帮主:你係菩提子?
菩提老祖:唔係,我係菩提老祖啊!
帮主:乜唔提老母话?
菩提老祖:你讲粗口!我係菩提老祖啊,我係神仙啊,我化菩提子来救你啊!
帮主:你撻咗我楸菩提子,仲唔提老母?
菩提老祖:嗰两只嘢哩,係妖怪来嘅,如果你唔信哩你拿我这块照妖镜一照哩你就明白晒。。(被打)
帮主:我照你老母块镜!!撻咗我楸菩提子??
菩提老祖:无啊!!
帮主:咁我楸菩提子在边??
菩提老祖:我咪你嗰楸菩提子咯!
帮主:(打)大声D!!!!
菩提老祖:我咪你嗰楸菩提子咯!!!!!!
帮主:点解你唔係苹果要係菩提子???
菩提老祖:你唔好以为我唔够你打喔。。我唔想伤及无辜啧喔!来喇!!
帮主:有排你伤啊!

经典歌曲-周星驰演绎

<少林足球>
-嘿,太极功夫整馒头哩,惊天动地,
馒头睇落又香又甜,好鬼想吃,
但见阿妹双臂好力,令到阿哥五体投地!

-铁头功:少林功夫醒
  金刚腿:好好嘢
  铁头功:少林功夫劲
  金刚腿:係好"筋"
  铁头功:我係铁头功
  金刚腿:无敌铁头功
  铁头功:你係金刚腿
  金刚腿:我係金刚腿。。(嘻。。)
  铁头功:(认真D啦)
  金刚腿:少林功夫好嘢
  铁头功:真好嘢
  金刚腿:(哈。。)
  金刚腿:少林功夫好嘢
  铁头功:真好嘢
  金刚腿:少林功夫好"筋"
  铁头功:无得顶啊
  金刚腿:我係金刚腿
  铁头功:金刚腿
  金刚腿:他係铁头功
  铁头功:哇哈。。哇哈。。哇。。。顶你嗰肺啊!

[ Last edited by 明明知道相思苦 on 20-11-2004 at 08:10 AM ]

经典歌曲-周星驰演绎

<家有喜事>
-人生有嗰真正朋友的确好极。。。饮胜!

-Pretty Woman, Walking down the street,
  Pretty woman, Walking down the street,
  哦!Pretty woman 揾老儭!!
  Pretty woman 揾老儭。。

-令啊霖六,长衫六,
  高脚七,哩嗰大头六,
  夜三更,瓜老儭,输到你服,
  日夜赌场来侍侯。。。

-(闽南话)我怕爱,同样怕会失去爱,
  问此刻世上,痴心女子有几个??
  相亲相知相拖欠,离离合合我已觉无聊,
  无便爱得青菜!!
  同是天涯沦落人,在这伤心的通道上通行,
  也许不必知道我是谁,无谓令你令你令你令你再度再度考虑,
  同是天涯沦落人,相逢何必曾相识,
  也许不必知道我是谁,无谓令你令你令你令你再度再度洒眼屎!!

[ Last edited by 明明知道相思苦 on 19-11-2004 at 06:41 PM ]

经典歌曲-周星驰演绎

<整蛊专家>
-一飞冲天去,一飞冲天去,小小穿梭机。。
-刘:我要努力向上,不枉诸君寄望,
  周:我要努力向上,要令朋友满心欢畅,
  合:嘿,青年人要努力,休悲伤休凄凉,
      总之但凭我力量,先要坚定我志向。
  周:我若再受挫折,努力但凭力量,
  刘:心中满是悲伤,他朝得意乐洋洋。
  周:嘿,良朋,
  刘:情长,
  合:良朋心意情谊难忘,良朋德高好比万丈。。
  (刘:企好未啊?
    周:企好啦!)
  合:良朋解我愁怀惆怅,解我悲意没惆怅!!

经典歌曲-周星驰演绎

<鹿鼎记>
-小宝:吓得我腾腾震啊。。
  公主:哆铃东丁哆铃东丁。。
  小宝:真係吓到我入啊啊啊。。心啊。。
  公主:哆铃东丁。。

-不知何年何月,得偿所望。。

[ Last edited by 明明知道相思苦 on 20-11-2004 at 08:16 AM ]

<鹿鼎记>
善有善恩,恶有恶报,
天理循环,天公地道,
我曾误扎龙嗟,今日皇上扎我,
实在扎得有教育意义之极。
我对皇上的景仰,有如滔滔江水连绵不绝,
又有如黄河泛滥,一发不可收拾。

<大内密探零零发>
零零发:够胆在皇帝屋顶打交啊?边位啊?
叶孤城:白云城主叶孤城!
零零发:叶孤城??
西门吹雪:仲有我,冷如冰,寒如雪,剑客西门吹雪。
花满楼:仲有我,一代盲侠花满楼。
陆小凤:仲有我,四条眉毛,人见人爱陆小凤。
零零发:阿陆。。哈哈哈。。小凤。。哈哈哈哈。。人见人爱。。哈哈哈哈。。
陆小凤:你知不知你阻住两大高手决斗啊?边位啊你?
零零发:保龙一族零零发,负责秘密保护皇上以及皇宫内外一切产业。而家告你陆小凤、花满楼、叶孤城、西门吹雪啊嗰D咁o既几件蛋散,立乱闯入私人地方,非法集会,以及在公众地方行为不检。
陆小凤:唔好蛋散前蛋散后喔,高手唔係事必要靚仔有型,只不过係你地D星斗市民,一厢情愿o既捻法o者噃!
西门吹雪:係咯,大侠唔可以地中海o既吗?
零零发:都无话咁LET皮LET骨o架!!
叶孤城:喂,呐绝版秘笈来o架,识做啦?来啦开锁啦!
零零发:整本烂鬼书想LET身?过火D瓜!
叶孤城:喂!我叶孤城好话唔好听。。。
零零发:唔係好话,直情係唔好听!!行啦!
西门吹雪:喂小朋友,俾吓面好喔,我假假地都係西。。。
零零发:就係因为你西,所以无面俾唔使讲嘢!
花满楼:混帐!我中原第一盲侠。。啊!!(跌下屋顶)
零零发:盲就唔好学人爬咁高啦!扑死你啊阿伯!
陆小凤:太过分了,我陆小凤o既灵犀一指,你都。。
零零发:我都识,灵犀一指喇嘛,拿一指喇教埋你啦!(伸中指)全部MAO低就双手摆在头啊,十碌八碌哩就应该冇走鸡啦。。不过有伴哩。。
陆小凤:唉。。真扫兴!各位兄弟我地无谓同他一般见识,不如改日再战!
(四人一齐迅速离去)
零零发:咁犀利??啊!!!!(跌下屋顶)