佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楞嚴咒mahāpratyaṅgirā dhāraṇī与印度教,婆罗门教。

大乘的楞嚴咒 (mahāpratyaṅgirā dhāraṇī),与婆罗门古书阿達婆吠陀(Atharva-veda)的反诅咒,印度教的经典(Shiva Mantra Siddhi Jaap)Maha Mrityunjaya Mantra,有什么不同?

印度教的Maha Mrityunjaya Mantra.

OM is not spelt out in the Rig-Veda, but has to be added to the beginning of all Mantras as given in an earlier Mantra of the Rig-Veda addressed to Ganapati. This Mantra is given in the prayer page of my Book "Maharishi Jaimini's Upadesa Sutra".

TRYAMBAKKAM refers to the Three eyes of Lord Shiva. 'Trya' means 'Three' and 'Ambakam' means eyes. These three eyes or sources of enlightenment are the Trimurti or three primary deities, namely Brahma, Vishnu and Shiva and the three 'AMBA' (also meaning Mother or Shakti' are Saraswati, Lakshmi and Gouri. Thus in this word, we are referring to God as Omniscient (Brahma), Omnipresent (Vishnu) and Omnipotent (Shiva). This is the wisdom of Brihaspati and is referred to as Sri Duttatreya having three heads of Brahma, Vishnu and Shiva.

YAJAMAHE means, "We sing Thy praise".

SUGANDHIM refers to His fragrance (of knowledge, presence and strength i.e. three aspects) as being the best and always spreading around. Fragrance refers to the joy that we get on knowing, seeing or feeling His virtuous deeds.

PUSTIVARDHANAM Pooshan refers to Him as the sustainer of this world and in this manner, He is the Father (Pater) of all. Pooshan is also the inner impeller of all knowledge and is thus Savitur or the Sun and also symbolizes Brahma the Omniscient Creator. In this manner He is also the Father (Genitor) of all.

URVAAROKAMEVA 'URVA' means "VISHAL" or big and powerful or deadly. 'AAROOKAM' means 'Disease'. Thus URVAROOKA means deadly and overpowering diseases. (The CUCUMBER interpretation given in various places is also correct for the word URVAROOKAM). The diseases are also of three kinds caused by the influence (in the negative) of the three Guna's and are ignorance (Avidya etc), falsehood (Asat etc as even though Vishnu is everywhere, we fail to perceive Him and are guided by our sight and other senses) and weaknesses (Shadripu etc. a constraint of this physical body and Shiva is all powerful).

BANDANAAN means bound down. Thus read with URVAROOKAMEVA, it means 'I am bound down by deadly and overpowering diseases'.

MRITYORMOOKSHEYA means to deliver us from death (both premature death in this Physical world and from the neverending cycle of deaths due to re-birth) for the sake of Mokshya (Nirvana or final emancipation from re-birth).

MAAMRITAAT means 'please give me some Amritam (life rejuvinating nectar). Read with the previous word, it means that we are praying for some 'Amrit' to get out of the death inflicting diseases as well as the cycle of re-birth.

反诅咒(第六卷第三十七首)

有一千只眼的诅咒
驾起了车子向这儿出发。
找那咒我的人去吧,
象狼找牧羊人的家。(1)

诅咒啊!绕一个弯过去吧,
象大火绕过湖;
打那咒我的人去吧,
象雷电打倒树。(2)

我们没咒他,他倒来咒我;
我们咒了他,他又来咒我;
我把他投向死亡,
象把骨头投向狗窝。(3)

楞嚴咒 中文翻译

向如來、善逝、應供、正遍知皈命啊!
向如來佛頂髻皈命啊!
向一切佛、菩提薩埵皈命啊!
七俱胝正遍知和聲聞僧伽眾的皈命啊!
在世間的阿羅漢眾的皈命啊!
須陀洹眾的皈命啊!
斯陀含眾的皈命啊!
在世間的正行眾及勤修正行眾的皈命啊!
天仙眾的禮敬啊!
具備成就、持咒術之仙人眾及有能力攝受、抵抗降頭 (黑法) 眾的禮敬啊!
向梵天禮敬啊!
向帝釋天禮敬啊!
向尊敬的大自在天、烏摩天后主及眷屬禮敬啊!
向尊敬的那羅延天、向皈命五大印者禮敬啊!
向尊敬的大黑天禮敬啊!
向逃離重重城圍的貿易市場者、樂住於塚墓間、向皈命神母的部眾 (禮敬啊!)
向尊敬的如來種姓皈命啊!
向蓮花種姓皈命啊! 向金剛種姓皈命啊! 向寶種姓皈命啊! 向象種姓皈命啊!
向尊敬的堅猛部隊戰鬥王、如來、應供、正遍知皈命啊!
向世尊皈命啊! 向無量光、如來、應供、正遍知皈命啊!
向尊敬的不動無怒 (阿楚鞞)、如來、應供、正遍知皈命啊!
向尊敬的藥師琉璃光王及如來皈命啊!
向尊敬的蓮花一起開敷的娑羅樹王、如來、應供、正遍知皈命啊!
向尊敬的釋迦牟尼、如來、應供、正遍知皈命啊!
向尊敬的寶幢王、如來、應供、正遍知皈命啊!
從這些正在作皈命的世尊們, 如來頂髻, 白傘蓋; 皈命無可匹敵, 能調伏對治惡魔之咒法
消滅一切正在破壞中的鬼病
消滅仇敵咒術
救拔夭死者
解脫一切繫縛
防止所有極惡的惡夢
消滅八萬四千惡星們的 (隨眾)
清淨具二十八星宿者
降伏八大惡星們
防止所有怨家
捨離魔法及惡夢
與毒害、刀兵、火災、水災相抗衡
無與倫比的咒法呀! (是) 大勢可畏呀! (是) 極光耀呀! (是) 極銳利呀! (是) 非常光輝燦爛的白焰呀! (是) 大勢力呀!
白衣聖救度母
及猶如顰蹙, 最勝之垢穢行金剛
善名遠播的蓮花、金剛舌、及猶如 (金剛) 鬘, 無與倫比的金剛杵
及猶如廣大清涼白色, 供養月光形貌的大白聖救度母
及猶如極大勢力非凡的金剛鎖和金剛童女的持種姓
及金剛手及咒術
黃金鬘花及紅色珠寶
向普照家族, 利益的最勝頂髻
像展眉 (綻放) 及金剛金光眼
及金剛嘴及白色泛紅色的臉、月的光輝
如前所說的印眾, 全部一定要守護我的及他的 (福祉) 等等諸如是

嗡! 仙眾們的讚嘆, 如來頂髻         
(在) 「混!潤!」(的聲中),破碎呀!(在) 「混!潤!」(的聲中) 降伏呀!
(在) 「混!潤!」(的聲中), 一起破解最強勝之咒術啊!
(在) 「混!潤!」(的聲中)所有一切惡星的夜叉羅剎, 作投降啊!
(在) 「混!潤!」(的聲中) 八萬四千惡星眾, 作投降啊!
(在) 「混!潤!」(的聲中!) 請你一定要救拔、守護我
世尊、如來頂髻
在調伏反擊咒法中 , 在大千臂上, 在千頭上, 在千萬億眼中
在不壞中, 光輝無邊啊!大金剛殊妙三界檀啊!
嗡!請一定要降福於我及他的 (福祉) 等等諸如是

諸王怖畏, 諸賊怖畏, 諸火怖畏, 諸水怖畏, 諸毒怖畏, 諸刀兵怖畏
諸怨敵怖畏, 諸飢饉怖畏, 諸雷電怖畏, 諸夭死怖畏
諸大地地震崩倒怖畏, 諸流星崩落怖畏, 諸刀兵災難怖畏
諸龍怖畏, 諸電光怖畏, 諸大猛禽怖畏
諸夜叉惡星, 羅剎惡星, 餓鬼惡星, 食血肉之鬼惡星, 幽靈惡星, 形貌如瓶的惡鬼惡星, 臭鬼惡星, 極臭鬼惡星, 軍神惡星, 顛狂病惡星, 狂病惡星, 陰影惡星, 奎宿惡星
子息被食者, 胎被食者, 血被食者, 肉被食者, 肉汁被食者, 骨髓被食者, 及子息被食之女者, 生命被食之女者, 飲食被食之女者, 吐液被食之女者, 不淨被食之女者, 心被食之女者
使我斷除並且釘住所有一切惡星們的咒術
使我斷除並且釘住出家外道造作的咒術
使我斷除並且釘住荼加陰造作的咒術
使我斷除並且釘住大獸主及大自在天所造作的咒術
使我斷除並且釘住那羅延天所造作的咒術
使我斷除並且釘住真實金翅鳥所造作的咒術
使我斷除並且釘住大黑天神母部眾所造作的咒術
使我斷除並且釘住髑髏外道所造作的咒術
使我斷除並且釘住作勝者, 作甘露者, 及成就諸惡事者所造作的咒術
使我斷除並且釘住四天女所造作的咒術
使我斷除並且釘住濕婆神之從者、歡喜自在天、象頭神、及 (其) 眷屬所造作的咒術
使我斷除並且釘住裸形外道及苦行者所造作的咒術
使我斷除並且釘住阿羅漢所造作的咒術
使我斷除並且釘住離欲梵行者所造作的咒術
使我斷除並且釘住金剛手、及秘密密主所造作的咒術。世尊呀!請你一定要守護我 ( 我的及他的 (福祉) 等等諸如是

瞋恚心、怨逆心
食精氣鬼眾、食胎鬼眾、食血鬼眾、食脂肪鬼眾、食骨鬼眾、食子息鬼眾、 食壽命鬼眾、食花鬘鬼眾、食香鬼眾、食花鬼眾、食果鬼眾、食穀物鬼眾
罪惡心、瞋恚心、兇暴心
夜叉惡星眾, 羅刹惡星眾, 餓鬼惡星眾, 食血肉鬼惡星眾, 妖魅惡星眾, 甕形鬼惡星眾, 軍神惡星眾, 醉鬼惡星眾, 陰影惡星眾, 阿波悉魔羅惡星眾, 荼加荼加陰惡星眾, 奎宿惡星眾, 閻彌迦惡星眾, 舍究尼惡星眾, 咾捺哩、曼多難提惡星眾, 藍婆惡星眾, 致命的乾躂婆尼惡星眾
眾熱惱, 眾一日熱病, 眾 二日熱病, 眾 三日熱病, 眾 四日熱病, 眾恆常的熱惱, 眾極險的熱惱, 眾風病, 眾膽汁病, 眾痰病, 眾身體不調病, 一切所有的熱惱, 眾頭痛, 眾老人苦痛, 食慾不振 眼病, 口病, 心臟病, 咽喉緊縮, 耳痛, 牙痛, 心痛, 關節痛, 肋骨痛, 背痛, 肚痛, 腰痛, 膀胱痛, 腿痛, 指甲痛, 手痛, 腳痛, 每個肢節痛
妖魅, 起屍鬼, 荼加陰引起的眾瘟疫, 眾皮膚發疹, 眾疥瘡, 眾小痘疹, 眾皮膚病, 眾火瘡, 眾疔瘡 刀兵戰爭啊!毒咒啊!火災啊!水災啊!疫病啊!怨敵啊! 險難啊! 夭死啊!
土蜂啊! 馬蜂啊!蝎啊!蛇啊!大黃鼠啊!獅子啊!虎啊!熊啊!豺啊! 殺害他們一切的諸活命 白傘蓋及大金剛髻, (是)調伏對治大惡魔之咒法
乃至十二由旬以內, 我 (今) 結界, 我 (今) 結咒術, 我 (今) 結威神力, 我 (今) 結最勝咒術   
即說咒曰: 嗡!在火中、在明輝中, 在勇猛金剛持中, 金剛手縛結啊!縛結啊!(在) 「帕! 混!潤!帕!」 (的諸聲中), 瓦哈

在这里,你们可以看到有什么不同?

原帖由 das 于 14-12-2007 07:46 PM 发表

在这里,你们可以看到有什么不同?

怎么啦, 你自己的邪师问题解决不了, 又来缵牛角尖了?

师兄。请看看宣化上人。
如果你认可宣化上人的修行,真的不好随便毁谤大乘佛法。
宣化上人就是修持楞严咒的。

师兄,我只是想祝福你,希望你这一世就能证的阿罗汉果,然后好好弘扬证果后,自己所见到的佛法。

原帖由 OmAHom 于 15-12-2007 12:10 AM 发表

怎么啦, 你自己的邪师问题解决不了, 又来缵牛角尖了?

是不是缵牛角尖就要看你如何用你的智慧去分析了。

回复 #5 das 的帖子

仁者...

是否跟对的人讲呢?!
时机对吗?!
方法对吗?!

不对的话, 该多说吗?!
...

Follow Us

回复 #4 蓝袍术士 的帖子

道家的修行方法也能修成神仙.

你认可道家吗?

基度教的有修者也能昇天.

你认可基督吗?

回复 #2 das 的帖子

我认为你贴上的楞嚴咒mahāpratyaṅgirā dhāraṇī与印度教,婆罗门教这帖可以帮助佛教徒认识所谓的附佛外道的教义,完全与佛陀的断生死道理没有关系。

原帖由 huoshen2 于 15-12-2007 08:55 AM 发表
仁者...

是否跟对的人讲呢?!
时机对吗?!
方法对吗?!

不对的话, 该多说吗?!
...

没什么,只是拿出来,大家讨论讨论而已,佛陀所开示的Kalama Sutta不是讲不因传统就信以为真,不因是某位大师(或他是我的师父)就信以为真吗?

这的确违反四圣谛与八支圣道哦。

在婆罗门的古书(Atharva-veda),找到很相似的经文。

PRAYERS FOR LONG LIFE AND HEALTH (ÂYUSHYÂNI).乞求长寿与健康

III, 11. Prayer for health and long life.

1. I release thee unto life by means of (my) oblation, from unknown decline, and from consumption. If Grâhi (seizure) has caught hold (gagrâha) of this person here, may Indra and Agni free him from that!

2. If his life has faded, even if he has passed away, if he has been brought to the very vicinity of death, I snatch him from the lap of Nirriti (the goddess of destruction): I have freed him unto a life of a hundred autumns.

3. I have snatched him (from death) by means of an oblation which has a thousand eyes, hundredfold strength, and -ensures a hundredfold life, in order that Indra may conduct him through the years across to the other side of every misfortune.

4. Live thou, thriving a hundred autumns, a hundred winters, and a hundred springs! May Indra, Agni, Savitar, Brihaspati (grant) thee a hundred years! I have snatched him (from death) with an oblation that secures a life,of a hundred years.

原帖由 das 于 15-12-2007 01:23 PM 发表
在婆罗门的古书(Atharva-veda),找到很相似的经文。

PRAYERS FOR LONG LIFE AND HEALTH (ÂYUSHYÂNI).乞求长寿与健康

III, 11. Prayer for health and long life.

1. I release th ...

神论?

原帖由 RICYON 于 15-12-2007 01:27 PM 发表

神论?

老兄,如果在楞嚴咒除掉如来,佛陀,圣弟子,菩萨的名号,你就会明白了。

原帖由 das 于 15-12-2007 01:33 PM 发表

老兄,如果在楞嚴咒除掉如来,佛陀,圣弟子,菩萨的名号,你就会明白了。

是的。

其实这部咒本来就不是佛教的一部分,但还有人为之疯狂。

跟慈经没有什么两样

请问这是你们的学术研究结果吗?

佛教,印度教,婆罗门教,同样源自印度,同时又互相竞争,互相影响,互相吸纳对方的一些观念。所以有相似之处很奇怪吗?

原帖由 moon_boy 于 15-12-2007 01:37 PM 发表
跟慈经没有什么两样

老实说我很赞同慈济的伟大慈悲壮举,很多人获得了慈济的帮助。

但在佛学上,真正的的伟大是个人在断苦方面做出的努力。

原帖由 RICYON 于 15-12-2007 02:06 PM 发表

老实说我很赞同慈济的伟大慈悲壮举,很多人获得了慈济的帮助。

但在佛学上,真正的的伟大是个人在断苦方面做出的努力。

原帖由 moon_boy 于 15-12-2007 01:37 PM 发表
慈经没有什么两样

老兄,他说的是慈经,不是慈济。

原帖由 leessearle2004 于 15-12-2007 02:18 PM 发表

老兄,他说的是慈经,不是慈济。

老花看错了字。。。。谢谢提醒。

跟慈经没有什么两样

请说出其共同点?

末法时期,执心十分强盛,以小打大,以权破实,到处都充满谤法者。