佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: leekian

周星驰经典对白大收集

西游记一百零一回之仙履奇缘

唐僧被人绑在绞刑架,喺临死之前同两名小妖講古..

唐僧; 所以话做妖好似做人噉样,要有仁慈嘅心,有咗仁慈嘅心,就唔再系妖,系人妖。
(小妖甲呕白沫)

....不久後,

唐僧; 人同妖精都有阿妈生,不过人系人那妈,妖系妖那妈!
小妖甲:我顶唔顺嗱!(拔刀自尽)

唐僧面對小妖乙..
唐僧:你贵姓啊?
小妖乙:啊--!(精神崩溃)
(小妖乙攞出條繩上吊自尽)
唐僧:竟然畀人快过我。你好嘢呀吓。

凌凌漆先生的部分劇本..

济公

降龙救咗九世鸡以後...
喺九世鸡個房..

降龙:做咩呀?啊?
九世鸡:我报答你啰。
降龙:咪喇你,真系鸡性难改嘅。
九世鸡:我唔收你嘅钱架。
降龙:哗!大佬,你唔收钱咋,我收。重衰过马桶。你除晓瞓低收钱重晓做啲咩呀?(九世鸡咬耳仔)倒吊都得?唔系吖哗?唔系同你讲呢啲呀!我系话你可唔可以揾过第二份嘢做,譬如话卖吓豆腐噉得唔得啫?
九世鸡:个档口摆喺门口定喺床边嗱?
(降龙喷血)

幫你頂﹗

唐白虎點秋香

祝枝山:我最佩服唐兄的是可以將我胸前的雙點作花、雙掌作樹、屁股變石、前足成雲、後足成山。那隻威風的老鷹是用我身體的哪個部位畫的啊?
唐伯虎:用的是閣下的命根子。
祝枝山:果然不出我所料!雄壯熱情,簡直傳神極了!
唐伯虎:我說的是鷹嘴上叼的小蟲,何來雄壯熱情之有?去!
祝枝山:也好,還帶勾的。

西游記

唐三藏:做咩呀﹖你愛呀﹖你愛要出聲先得架,你愛我比你,你唔愛我當然唔會比你啦!無理由你話愛我唔比你,你唔愛我比你架嘛!大家講道理丫嘛!拿,我數三聲,你話愛唔愛喇喎。

九品芝麻官

包龍星告御状..

包龙星:实不相瞒,我今次万里迢迢嚟到呢度,系想请求大人你帮我告御状。
尚书:有何冤情?
包龙星:小侄原本都系官嚟架,系因为畀一个权贵架子弟勾结贪官……
尚书:唔使讲嘞,岂有此理。本官生平最恨啲权奸子弟,目无王法。
(有為抬頭一看,明月如畫)
有为:阿叔,今次真系守得云开见月明咯。
尚书:你话我听,佢系边个?
(鏡頭帶到常昆)
常昆:系喇,我哋将佢即刻查办。
包龙星:嗰个人叫常威,佢老窦就系水师提督常昆嗰个仆街冚家铲。
常昆:尚书大人,你话点做哩?
尚书:你哋认为应该点做哩?
包龙星:我宜得将佢两父子嘅人头攞嚟抆屎。
有为:阿叔,你抆完重畀我抆。
包龙星:你抆完畀返我,我再抆。
有为:嗯!
包龙星:阿伯,你有冇兴趣?我借你抆一下。
常昆:哦,我都有份?
包龙星:哎,老伯,未请教添……
常昆:在下常昆。
(抬头只见乌云吞没月亮)
有为:原来系“月夜风高杀人夜”。

少林足球

個人最喜歡的一場戲..

經過一番苦練,锋哥帶少林隊踢友谊赛..

明锋:比赛三十分钟,中场冇休息,一切依足国际球例。我做球证,大家冇意见吖嘛?
领队:傻啦,当年人称黄金右脚嘅锋哥,今日带一班年轻人嚟同我哋打场友谊赛,你重做埋球证添,系我哋嘅荣幸。(扼手)大家叫声锋哥吖!
众人:锋哥!
明锋:得喇得喇得喇,呢个后生仔呢之前同你啲队员有啲冲撞,噉咪所以谂住打场波,噉就切磋吓球技,以前嘅恩怨咪抹咗佢啰。佢哋好有诚意架。
领队:从佢哋整齐嘅制服,友善嘅眼神,我完全感受到嗰份诚意同埋体育精神。
星驰:多谢。

(裤内跌出一支扳手)
领队(执返):大家唔好紧张,我本身呢,系一个汽车维修员。呢个士巴拿系攞嚟上螺丝用,系好合理嘅。
明锋:系嘅。系嘅。
(裤内又跌出一支槌)
领队:正如我头先所讲啦,我身为一个汽车维修员,有个槌旁身,亦都系好合逻辑架。
明锋:得喇得喇,你哋球队嘅作风喺业余界都好出名,我完全明白。
领队:哦,呢啲只系虚名嚟啫,就好似浮云一样。
明锋:好呀好呀,总之呀执生喇。大家揸吓手。

算四草

陈梦吉同吕忍探监

陈梦吉:点会噉架?(看着欢的头型)点会噉架??你喺边度剪嘅啫?
阿欢:(表情哀伤)弥敦道九号!
陈梦吉:头嘅嘢你唔系见人哋剪你又发姣发趸走去剪架,要衬架!你睇吓你而家发型完全唔衬你个面型。个面型又唔衬个身型,个身型又撞返晒个发型,系撞到唪唪声呀欢哥!噉你而家究竟想点嘅啫你究竟?
阿欢:(哭泣着抱住陈梦吉的腿)师父!我知错嘞,你唔好再讲嘞,我剪咗呢个头发之后好后悔啊。
陈梦吉:坐返低先!坐返低先!讲返成件事,你由头到尾再讲多次。
阿欢:好!嗰日一个人行弥敦道,行到去九号,噉有个肥婆向我挥手,噉佢同我讲话,斗零剪个头啊,哥哥仔。噉我咪去剪咯。
陈梦吉:所以话好嘢冇平,平嘢冇好,你而家知错未吖?
吕忍:我哋争取时间讲返件案好唔好呀?

Follow Us
唐伯虎點秋香

华安:

禀夫人,禀夫人,小人本住在苏州的城边,家中有屋又有田,生活乐无边,点知那唐伯虎,他惶横不讲理,巧夺我家产,我阿爷同他翻脸,惨被他一棍来打遍,我阿麻骂他欺善,惨被他捉去唐府强奸一百遍,一百遍!!!!!(广东)

<千王之王2000>

梁宽:佢地简直唔係人, 佢地在我身上留低咗一个永不能够磨灭o既痕迹啊!!
梁宽:唔好睇啊走啊...
梁女友:俾佢地睇啦!
梁宽:唔好啊! 好肉酸啊!!!
梁女友:你坚强D! 俾我姐夫睇下!
黄师虎:係咯.. 阿六婶你都来睇下啦! 阿三叔...
黄太太:阿B仔过来睇嘢, 有嘢睇啊! 乖,aunty俾钱你啊...

(最后一大班人在宽面前)
(梁宽脱衣服, 胸前有"我爱蔡枫华"五字)
(众人大笑,梁宽痛苦地忍受着)

黄师虎:做乜啊? 蔡枫华有乜嘢问题?
黄太太:冇嘢啊! 几正呷...

(梁宽想一想, 觉得有道理)

梁宽:係喔.. 蔡枫华有乜嘢问题咋? 冇嘢啦咁样.. 呵呵...

<唐伯虎点秋香>

华文:大佬,舒唔舒服啊?
唐伯虎:几好!
华武:咁大佬仲有乜嘢吩咐叻?
唐伯虎:唔该帮我拿杯茶来先再讲啦!
华武:有冇搞错啊你讲"唔该"? 服侍大佬係天经地义的嘛.. 你有乜理由讲"唔该"啊?
华文:咁即係唔当我地係leng咋.. 你会令到我地好失望, 以至内分泌失调, 大小便失禁, 到时候拉笃屎在你头上面就大家都唔好啦!!
唐伯虎:喂我讲声"唔该"咋, 唔使拉屎吓话?
华武:你咪笑啊!!
华文:玩啊而家讲真呷!!!!
唐伯虎:明白, 你两条废柴即刻滥过去拿杯茶过来!!
华文:咁至係呀嘛大佬..
华武:多谢大佬..

<破坏之王>

radio的歌:放弃她。。。
达叔:come on baby!
星爷:放弃她。。。
达叔:come on baby!
(然后足球从远处飞来,击中达叔。。。)

破壞之王

何金银:阿伯,你冇嘢吖嘛?阿伯。
达叔:傻啦,冇嘢,喫过夜粥,顶得住。
何金银:夜粥?
达叔:冇错,即系功夫,想唔想学?八折。

鹿禀记

其实,我对你的仰慕有如滔滔江水连绵不绝,又有如黄河泛滥,一发不可收拾啊。。。

下载看看这段。。。好久没看了好怀念。。。

http://rapidshare.de/files/10494627/Only_You.rm.html

少林足球

我心中gok一团火,hai不会sek ke ! 吹ha ma sek lo

漫画威龙

我又不是猩猩王,nei sai mak 怕 le

《唐伯虎点秋香》

诗:一个伯虎两只眼,三个姑娘六个奶

爱情博士 该用户已被删除
“一。。汪。。汪。。!一。。汪。。汪。。!”知道是那套戏吗?

(少林足球)
达叔:“靓女又点jek, 我地读书人。。。”

扫地阿婶:“Mao吵啦~!!”

达叔:“研究生?”
星爷:“系,从事如何有效率地将少Lan功夫发扬光大,呢张系我卡片。”

(零零发)
阿发:“盲就唔好学人爬甘高啦扑死你啊阿伯!”

佛印:“好难捉摸啊!”

皇上:“边个Teok我?!”

佛印:“系咪呢!系都要我抛过来,家阵大祸啦!”
阿发:“对~唔~住~咯!!!”

(唐伯虎点秋香)
伯虎:“Hmm??!!”
秋香:“Mat野声来架?”
竹支山:“Eh... 畜性来架jek。。。”
伯虎:“Hmm!!”
竹支山:“畜性咪吵!”

(月光宝盒)
帮主:“唔信你再烧多Wok!”
菩提子:“HA?”
晶晶:“好啊!”
菩提子:“啊~!!”
帮主:“哪!~系唔~系~啊!”
菩提子:“HMmhh~~”
帮主:“我孙悟空就一路摆系度被你烧!都唔怕笑人哪嘿?”
晶晶:“。。。你真系孙悟空?”
帮主:“。。。Long(焦)啦。。”
菩提子:“。。。(一脸无奈)”

帮主:“(手被烧)何必呢~~!!何~必~呢~~!!”

晶晶:“点解甘吵Ke?”
帮主:“哦 系入边打紧菩提子呀哈哈~~”
晶晶:“哈哈打菩提子都有Ke??”
帮主:“!!(被照妖境吓到)”
晶晶:“吃饭啊。”
帮主:“Eh...吃饭好啊。。。你梯个月光几靓?”

帮主:“我唔会甘易妥协Ke!我重有只手!(倒立站起)哈哈哈哈哈哈~~!!
哎~呀。。。(跌下屎坑)”
达叔:“帮主跌落屎坑Wor?”
大家:“嗬屎咯!!~~”

帮主:“细佬我就系大佬你个结拜细佬孙悟空啦!”
牛魔王:“我打死你个钩二嫂Ke反骨仔!”

孙悟空:“烧~鸡翼,我自小钟意吃~”
牛魔王:“Hah?罗我支叉来烧鸡翼!?”
孙悟空:“系Wor。。唔记得左我吃斋~架Wor。。。”

帮主:“波耶mat鬼Q野啊唔记得左啊!波耶波罗密!!”
达叔:“哇~升仙啊~!!”
Repeat
达叔:“哇~又升仙啊~!!。。点解我加个“又”字Ke?”
Repeat
帮主:“你娘子就快出来Ke啦!你唔好甘Cham啦!”
达叔:“系啊我都觉得我自己好Cham啊你话我听点解啦?”
帮主:“妖!”
帮主:(又又又升仙)
达叔:“妖。。你自己嘛一样甘Cham。。”
Repeat
达叔:“唔讲就算咯。。细mat打人jek。。。”
帮主:(又又又又升仙)
达叔:“娘子啊,快点带个苏夏出来梯耶稣啦。。。”

(仙履奇缘)
猪八戒:“吹个波~吹个大个波~吹大个波波玩波波~”

帮主:“阿爹,快点出来同大家打~!个招呼!”
宿客:“你阿爹守边度架?”
三藏:“守印度。”

三藏:“叫左你唔好玩火架啦,阿尼佗佛~Bye Bye~”

(鹿鼎记/神龙教)
小宝:“咦?有间客栈Wor。”

(济公)
九世乞丐:“我唔要再做乞丐!我要做~神。仙。乞。丐”

(客串玻璃樽)
成龙:“警察就来啦”
星爷:“来左Lark,呢只系警犬Sunny,Sunny sit,sit Sunny,SUNNY SIT!thank you。”
成龙:“(忘了)”
星爷:“只要它一闻就知个犯系边架啦,Go Sunny!哎呀~(头撞到)啊嗨~呀~”

(全属大概,不完全对)

我也来一张 

功夫

孩:"叔叔,呒该你教我地踢波啊~"
周:"仲踢波?":@
"趴",球破,
孩:"哇!"

<群星会>

段小飞: 花飞飘落叶, 夕阳残照爱无罪.. 心在流血眼落泪...
肥仔达: (刚才在段小飞吟诗拼命作贱自己.. 看见段小飞望过来忽然脸色一变!!) 好诗句!!
段小飞: 诗来咩?
肥仔达: 诗来呷!
段小飞: 好嘢吗?
肥仔达: 好嘢啊!

(这时候段小飞继续吟诗, 肥仔达又作贱自己)

段小飞: 三碗血, 一桶泪, 六六无穷, 无数桶血, 无数桶泪... 天涯相隔, 情归何处? 妹啊! 哥哥心儿在碎, 你知道吗? 妹啊! 救命啊!!!

原帖由 夕竹 于 8-2-2006 04:25 PM 发表
帮主:“我唔会甘易妥协Ke!我重有只手!(倒立站起)哈哈哈哈哈哈~~!!
哎~呀。。。(跌下屎坑)”
达叔:“帮主跌落屎坑Wor?”
大家:“嗬屎咯!!~~”

最後一句,我搞不懂是''嗬屎咯''還是''幫主oo''(加點點尾音..).我聽起來感覺上像在喊幫主多一點..

是不是有人可以告訴我?