佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: leekian

周星驰经典对白大收集

<审死官>

梅艳芳:呢个女人嗰老公,係俾呢个女人嗰老公嗰大佬,同呢个女人嗰老公嗰大佬嗰老婆毒死的。呢个女人嗰老公嗰大佬同呢个女人嗰老公嗰大佬嗰老婆,仲陷害呢个女人,话呢个女人杀死呢个女人嗰老公。好彩呢个女人有一个妹仔话俾个女人知,个女人就漏夜走出来揾呢个女人嗰二哥。点知呢个女人嗰二哥又滥赌又冇人性,呃晒呢个女人嗰钱,仲将呢个女人,卖俾呢个女人嗰二哥嗰同姓兄弟做老婆。后来呢个女人嗰二哥,仲丢低呢个女人自己走咗去,咁呢个女人嘛跟咗我返来咯!

周星驰:架势!架势架势架势。。。你能够再讲快D我讲你绝啊!

哈哈……明明知道相思苦,你真是星爷迷啊!还记得俺在哪部戏里在船上救了星爷么?俺叫“唔讲得”哦~。

原帖由 唔讲得 于 29-7-2005 02:56 PM 发表
哈哈……明明知道相思苦,你真是星爷迷啊!还记得俺在哪部戏里在船上救了星爷么?俺叫“唔讲得”哦~。

哈哈...我叫九姑娘...

《家有喜事97》

老恭:喂,你条女几好喔,好过冇喔!
老先生:堂堂中国人染个金毛,成乜嘢体统?
老恭:唔係,我都捻住听日上去染染佢。
老先生:你够胆啊喇,我砍埋你o既头落来。
老恭:我捻住等你“训”着连你嗰头都染金埋!
老先生:哈哈。。你够胆啊喇,你睇我砍埋你o既头落来!
老恭:你够胆“训”你睇我够唔够胆染。。
老先生:你够胆啊喇。。。。
老恭:你够胆“训”。。。
老先生:你够胆。。。。。
老恭:你够胆。。。。。

conjacker 该用户已被删除
达文西:阿七,呢十年来你一直系度卖猪肉?
零零七:应该系话一个唏嘘既猪肉佬!
达文西:我何尝唔系一个坎坷既卖菜佬!
-----------------------------------------------
古晶:你好!我就系人称玉树临风既整蛊专家,古晶,英文名叫Jing Gu!

-----------------------------------------------
星仔:我系赌~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~圣!
————————————————————————
金水:恭喜恭喜!恭喜你有喜!
————————————————————————

原帖由 victorlovesammi 于 14-10-2004 02:03 AM 发表
有谁可以提供 "唐伯虎点秋香"
的那段...

朱眯眯和星爷 一起哪幕....当时朱眯眯要帮星爷,
可是一直弄乔返着,最后朱眯眯还 丢哪些什么"霹雳 雷珠"......

谁可以提供完整的那段?谢谢!!!

霹靂雷珠

朱    茜:不行了,只有用我的絕招了,去死吧!(撒出暗器......)
唐天豪:朱茜,妳跑到這裡來攪什麼局啊?
朱    茜:啊,小心哪!(轉身想跑)
唐天豪:不許走!妳先說清楚在搞什麼鬼?
朱    茜:我是愛你,我才會幫著你的啊!
唐天豪:幫我什麼呀?撒這些沒有用的紅豆。
朱    茜:這些不是紅豆,這些是我新發明的暗器--霹靂雷珠。
唐天豪:霹什麼靂什麼雷什麼啊......
朱    茜:你不要小看它哦,它爆炸起來威力無窮!
唐天豪:威什麼力什麼東東......會爆?
朱    茜:(點頭) 嗯。
~~~碰~~~
唐天豪:朱茜,妳是不是非要玩死我,妳才甘心啊?

Follow Us
很好,谢谢楼主分享。。。

knopf 该用户已被删除
我绝对没强奸仔猪。。。。。

<逃学威龙3之龙过鸡年>
阿敏: 咁凶手係边嗰啊?
星星: 佢就係...
阿敏: Judy啊嘛! 临走之前同你眉目传情, 仲在你左边胳勒底锡咗一啖.. 我点知? 表哥话晒俾我知了!
星星: 绝对唔係! 绝对唔係!
阿敏: 你够胆话冇啊??
星星: 绝对有, 但係唔係在左边胳勒底!

<九品芝麻官之白面包青天>

吴好缇: 其实我真係觉得你係一个好勇敢的人来呷!
包龙星: 其实我唔係咁勇敢个咋.. 上咗来咁耐都唔敢望下面..

逃學威龍I神嘴風雲

周星星上化学堂

(啲同学坐晒后便,得周星星一个坐喺前便)
化学老师:哎吖!又带错书添,真冇记性。(开咗石油气又唔记得关)真冇记性!(听到啲嘢)咩声?
(周星星示意系石油气冇关,化学老师即刻关咗石油气)
(周星星谂住撇)
化学老师(手指周星星):呢位同学,头先好在得你咋,出嚟帮帮我手呀!嚟嚟嚟!快啲!快啲!
(众人皆笑,黄小龟笑得最大声)
黄小龟:哈哈哈!(指周星星)抵死呀!
(点知乐极生悲)
化学老师(手指黄小龟):嗰位同学,笑得好开心,你出埋嚟呀。
(讲台上)
化学老师:你叫咩名呀?
周星星:周星星!
(转身问黄小龟)
化学老师:你呢?
黄小龟:黄小龟!
(转身问周星星)
化学老师:你叫咩名呀?
化学老师:你呢?
黄小龟:黄小龟!
化学老师(又问周星星):呢位同学,叫咩名呀?
化学老师(同黄小龟讲):而家我哋开始啦,周星星同学。(周星星、黄小龟吓咗一跳)而家我哋呢个实验呢就比较复杂。我哋一定要记住每一个步骤。如果冇记性,就好危险架啦吓。
周星星:Sorry,你话呢个实验最紧要系……
化学老师:记性!
周星星:如果冇就会……
化学老师:好危险呀!
(周星星畀炸到鬼五马六)

凌凌漆先生的部分劇本..

逃學威龍II眼中釘

周星星喺差馆度谂住升职加人工,開心到非常..

(周星星同曹达华坐埋一张台,曹达华揸住支笔,黑口黑面,周星星扯住口烟)
女警员(嚟到周星星身边):周Sir,你份快劳未返到,Madam等一阵会见你哋。
周星星(叫住女警员):哎!(摆手示意女警员走开)冇嘢。
周星星(搭住曹达华手臂):我知你可能以为我嚣,但系你谂吓,阵间我就会“得”入间房里便“奀奀”脚指人做嘢。唔嚣佢一嚣,点对得住自己?
曹达华:我失恋嗱!
周星星:升职嘞啊,终于轮到我。
曹达华(忟):我失恋嘞!
曹达华(拗断支笔):失恋嘞!
周星星(除低副黑超):你失恋?
曹达华:嗯!
周星星:有冇可能呀?你拍过拖咩?
曹达华(摇头):未吖!
周星星:噉咪系啰。
曹达华:我哋笔友嚟嘅。
周星星:哦!笔友!
曹达华:通咗信三年几架嘞。最近佢突然间唔睬我。
周星星:点解呢?
曹达华:因为你寄咗幅相畀佢。
周星星:噉你自己断正啊。你噉嘅相貌点寄得相畀人睇架?
曹达华(揸住周星星衣襟):系吖,所以我寄咗你幅相畀佢。
周星星:我幅相?!
曹达华:系吖!佢一见到你幅相就以后都唔睬我嘞。
(周星星若有所思,戴返副黑超)
曹达华:唔关你事嘅,样衰都唔系罪过嗻。(叹息)问世间情是何物?直教生死相许。乌啄啄兮乌啄啄,莫奈何兮莫奈何!你阿妈兮……

逃學威龍III龍過雞年

黎Sir要周星星再做卧底,周星星死都唔去.

周星星(将黎Sir“ung2”埋一边):岂有此理!嗱,做人处世咪话欺人太甚好喎!嗱,我本身系虎鹤双形拳冠军。鬼仔无影手呀,九阴白骨脚呀亦有几十年造诣。好话唔好听,我让你双手双脚,净系揾条脷都得“ faak”得死你噃。你系唔系一定要我去先?(松手,突然转变态度)不过你系要我去,一定有你嘅原因嘅。我谂吓谂吓,都好尊重你嘅决定。好吗?
黎Sir:好!
周星星:其实我好钟意鬼头仔呢个名嘅。
(原来黎Sir揾只枪指住周星星)
黎Sir:系你讲架咋,唔系我屈你吓。
周星星:傻架你!大家自己人你讲啲噉嘅嘢?!你真系……,系咪唔当系FRIEND先?!

逃學威龍II眼中釘

原帖由 bye_bye 于 8-12-2004 04:48 PM 发表
A- 见不见达叔?
B- 边个达叔?
A- 主任啊。。。
B-  边个主任啊。。
A- 训导主任啊~
B- 边个主任睡左个度?
A- 。。。。拉出去打。。。。

更新一下..

(周星星拉住逃紧命嘅一个同学)
某同学:咦,你咪周星星?
周星星:周Sir!
周星星:有冇见Terminator呀?
某同学:边个Terminator呀?
周星星:占士邦呀!
某同学:边个占士邦嗻?
周星星:训导主任呀!
某同学:边个主任瞓咗喺度呀?
周星星(吩咐手下):拖出去打!
手下:Yes, Sir!
手下:拖出去打!
某同学:喂,唔好呀!喂,唔好呀!

唐伯虎點秋香

原帖由 Faye84 于 20-9-2005 03:26 PM 发表

霹靂雷珠

朱    茜:不行了,只有用我的絕招了,去死吧!(撒出暗器......)
唐天豪:朱茜,妳跑到這裡來攪什麼局啊?
朱    茜:啊,小心哪!(轉身想跑)
唐天豪:不許走!妳先說清楚在搞什麼鬼?
朱    ...

幫你更新一下

朱茜撒出暗器霹雳雷珠想帮唐天豪,却误中唐天豪嘅脸..

唐天豪:咪走呀!讲清楚喺度搞咩先呀!
朱茜:我爱你,所有想帮你咋!
唐天豪:帮我咩呀?你撒埋晒啲噉嘅红豆?
朱茜:呢啲唔系红豆!呢啲系我新发明嘅暗器霹雳雷珠!
唐天豪:霹咩雳咩雷咩呀?
朱茜:咦,你唔好睇小佢呀,佢爆起上嚟威力无穷!
唐天豪:威乜叉嘢力咩呀?会爆?
(雷珠爆炸,唐天豪脸被炸肿,嗰頭着晒火)
唐天豪:小喇叭,朱茜,你系咪想玩嘢呀你呀?

我记得在逃学威龙有一幕,他的保险套被张敏发现了,他把它当香口胶吃

怡?
为何没有《功夫》的?~~
不经典吗?~~

我最记得就是九品芝麻官里面,他骂那个太监那里~简直是笑死我了!

只是记得最后两句,应该是酱的吧!

周:呢个公堂最大系我!我悟闹你闹边个啊?

食神

七武器之首
折凳奥妙之处系可以藏于民居之中,随手可得。吓!重可以坐住佢嚟掩藏杀机,就算畀差人拉到亦都锉你唔入,真不愧为七种武器之首。

西游记一百零一回之仙履奇缘

至尊宝對紫霞仙子讲嘅大话..
經典愛情對白..

曾经有一份至真嘅爱情摆喺我面前,我冇珍惜。到冇咗嘅时候,先至后悔莫及。尘世间最痛苦莫过于此。你把嘢喺我咽喉度拖落去啦,唔需要犹疑架啦!如果个天可以畀个机会我返转头嘅话,我会同个女仔讲三个字:我爱你。如果 系都要喺呢份爱加上一个期限,我希望系……一万年!